Vælg en side

Konkurrencehunde har mere af stresshormonet kortisol i kroppen end både arbejdshunde og almindelige familiehunde. Det viser et nyt svensk studie.

Hunde, der deltager i konkurrencer, er mere stressede end både professionelle arbejdshunde og almindelige familiehunde.

Det viser en undersøgelse fra Linköpings Universitet, hvor adfærdsbiolog Lina Roth har sammenlignet indholdet af stresshormonet kortisol i pelshår fra i alt 38 schæferhunde.

For at finde ud af hvordan faktorer som adfærd, alder og hverdagsliv påvirker stressniveauet, har alle hundeejerne på desuden besvaret et omfattende spørgeskema.

Indikator for stressniveauet

Mens indholdet af kortisol i blod og spyt er en indikator for stressniveauet her og nu, kan indholdet af kortisol i hår bruges til at måle kronisk stress.

Da man samtidig fra andre undersøgelser ved, at indholdet af kortisol i blod og spyt generelt er højere om vinteren end om sommeren, har forskeren og hendes kolleger analyseret hundenes hår i både januar, maj og september.

Markant mere kortisol

Undersøgelsen viser, at alle hundene har et højere indhold af kortisol i hårene om vinteren end om sommeren. Desuden er der en tydelig forskel på niveauet af kortisol i de tre typer af hunde.

Konkurrencehundene havde det højeste indhold af kortisol i alle prøverne, og især i januar var niveauet meget højere end hos arbejdshundene og familiehundene.

Leg giver mindre stress

Hårprøverne i januar giver et billede af stressniveauet i perioden fra oktober til september, hvor forårets hårde træning og sommerens konkurrencer er overstået. Derfor kan forklaringen på den markante forskel på det tidspunkt være, at det pludselige stop med at gå til træning og konkurrencer er stressende for hundene.

Andre hunde, der viste sig at have et højt stressniveau, er usikre hunde, som er aggressive overfor fremmede. Omvendt havde de hunde, der ofte bliver leget med og belønnet af deres ejere, et lavt stressniveau.

Flere undersøgelser på vej

Det er første gang, at forskere har undersøgt, hvordan hundes kortisolniveau varierer i forhold til årstider og livsstil.

Studiet, der er udgivet i tidsskriftet Scientific Reports, er første skridt i større projekt.

– Næste skridt bliver at måle kortisolniveauer hos både hund og ejer og supplere det med blandt andet adfærdstest. Hypotesen er, at hvis mennesket har et lavt stressniveau, så har hunden det også, Lina Roth.