Vælg en side

Når hunden gnaver i et godt marvben, bliver der samtidig fjernet plak og tandsten fra tænderne.

Det tager kun tre dage at fjerne 35 til 55 procent af den plak og tandsten, der har sat sig på din hunds tænder. Og opskriften er enkel: Din hund skal bare have et oksemarvben om dagen.

Det viser forsøg fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, hvor forskere har givet marvben til beagler for at undersøge effekten på tænderne.

Forsøgshundene havde alle tandsten på omkring 40 procent af tandfladerne, og i løbet af bare tre dage, hvor hundene fik marvben, var altså op mod 55 procent af tandstenen slidt af.

Endeknogler er bedst

Hundene fik enten et ben fra den midterste del af lårbensknoglen, hvor knoglevæggen er tyk og derfor stort set umulig at bide i stykker, eller fra enden af lårknoglen, hvor knoglevæggen er tyndere, og hunde derfor kan gnave sig igennem det hele.

Den sidste type marvben var den mest effektive og formåede også at fjerne en del af tandstenen på de bagerste tænder i munden.

Forsøgene viste desuden, at hvis hundene udelukkende blev fodret med tørfoder, tog det omkring syv måneder at bygge et nyt lag af tandsten op.

Husk tandbørsten

– Det er klart, at der er en risiko for, at en bensplint kan sætte sig fast i tænderne eller i fordøjelseskanalen, men der findes ingen videnskabelig dokumentation for, hvor stor risikoen er, siger projektleder Øystein Ahlstrøm til forskning.no.

Mens plak består af bakteriebelægninger, er tandsten en hård belægning, som i de fleste tilfælde består af forkalket plak. Tandsten kan i værste fald få tænderne til at løsne sig og falde ud, og det er smertefuldt for hunden. Ofte skal hunden i narkose for at få fjernet belægningerne, før det går så galt.

Forskerne understreger, at selvom marvben kan fjerne en del af belægningerne, er det ikke nok. Man skal også huske at børste hundens tænder hver dag.