Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt. Det viser den første store undersøgelse af privatejede kattes livsvilkår.
”Katten er et populært familiedyr i Danmark, men samtidig ser det ud til, at katte i sammenligning med hunde har en relativt lav status i mange hjem. Katteejerne bruger oftest ikke penge på at anskaffe sig kat; og mange holder igen med at med at bruge penge på selv relativt basale veterinære ydelser.”
Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Københavns Universitet, hvor forskere har kortlagt, hvordan Danmarks privatejede katte lever og bliver passet.
– Katten har i mange hjem en langt lavere status, end hunden typisk har. Over halvdelen af katteejerne har fået katten forærende, og det må tilsyneladende helst heller ikke koste noget at holde den. For eksempel bliver halvdelen af kattene bliver ikke vaccineret regelmæssigt, og de kommer heller ikke altid til dyrlæge, når de bliver syge, siger professor i bioetik Peter Sandøe, som er en af de i alt fem forskere, der står bag undersøgelsen, der er finansieret af Videncenter for Dyrevelfærd.
Katten kan gå sin vej
I alt 2003 danskere har deltaget i den repræsentative spørgeskemaundersøgelse. Af dem er 415 katteejere. Der er med andre ord kat i hvert femte hjem. Et flertal på 64 procent har kun en kat i huset, mens resten af katteejerne har to eller flere katte. Kun 15 procent af kattene er racekatte, mens resten er huskatte eller blandingskatte.
Over halvdelen af katteejerne har fået deres kat fra et privat hjem, mens 15 procent af kattene kommer fra et internat og hele 11 procent af kattene har selv har opsøgt deres ejere.
– Det sidste tal viser, at selv om kattene ikke altid bliver prioriteret særlig højt, så har de fleste af dem en relativ stor frihed og kan derfor vælge et andet hjem, hvis de er utilfredse med forholdene, der hvor de bor, forklarer Peter Sandøe.
For 55 procent af katteejerne har det været en helt gratis omgang at få en kat i huset, og kun 15 procent har givet 1.000 kroner eller mere for deres kat.
Flest udekatte
De fleste katte (63 procent) har adgang til det fri enten gennem en kattelem eller ved at blive lukket ud og ind af ejeren. Ni procent er stort set aldrig inde, men lever hele livet udendørs for eksempel som gårdkatte.
Otte procent har adgang til en lukket have, mens tre procent er udekatte en del af året – for eksempel i et sommerhus. Kun 17 procent lever som indekatte og kommer aldrig ud.
Syv procent tager ikke katten til dyrlæge
– Et stort flertal af kattene er med andre ord udekatte, der kommer i kontakt med andre katte. Alligevel undlader 48 procent af katteejerne at få deres kat regelmæssigt vaccineret – på trods af, kattene risikerer at blive ramt af smitsomme sygdomme, siger Peter Sandøe.
Han undrer sig også over, at ikke mindre end syv procent af katteejerne oplyser, at de aldrig vil tag deres kat til dyrlæge.
– Det viser, at selv om mange er betydeligt mere knyttede til deres katte i dag end tidligere, er der stadig en del katteejere, der stort set kun sørger for vand og mad og ellers lader kattene klare sig selv, vurderer Peter Sandøe.
Kun 14 procent tegner en sygeforsikring
Et lige så trist billede tegner sig, når man ser på, hvor få katteejere der vil ofre en sygeforsikring på deres kat. 43 procent oplyser, at de ikke synes, det er nødvendigt at sygeforsikre en kat, og kun 14 procent af katteejerne har rent faktisk tegnet en sygeforsikring.
Også når det gælder mærkning af kattene, er der plads til forbedringer.
I betragtning af, at flertallet af kattene kan komme og gå næsten som det passer dem, skulle man tror, at ejerne i det mindste ville sørge for at få katten mærket. Alligevel har hver fjerde katteejer ikke sørget for mærkning af deres katte.
Det kniber med ansvarligheden
Til gengæld har et stort flertal på 86 procent fået deres kat neutraliseret. Hvorfor ejerne vælger at få kastreret eller steriliseret deres katte, viser undersøgelsen ikke noget om. En nærliggende forklaring er, at man så undgår de adfærdsproblemer, der følger med, når man har en fertil kat.
– Samlet set viser undersøgelsen, at de fleste katteejere tager ansvar for deres kat, så de i det mindste bliver mærket og neutraliseret. Men derudover kniber det med ansvarligheden. En væsentlig del af kattene lever tilsyneladende i udkanten af deres hjem. De får lov til at komme ud på egen hånd, men en stor del af dem bliver ikke mærket eller vaccineret og kommer kun til dyrlæge, hvis de virkelig er syge, siger Peter Sandøe.
Læs også Fritgående katte generer mange