Vælg en side

Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.

En tredjedel af de danskere, der ikke selv har kat, synes det er et problem, at folk lader deres kat gå frit omkring udenfor. Og mere end en tiendedel af de danskere, der enten har eller tidligere har haft kat, mener det samme.

Samlet set svarer det til, at ikke færre end 27 procent af danskerne synes, at fritgående katte er et problem.

Hver femte kan ikke lide katte

Hertil kommer, at omkring hver femte dansker slet ikke kan lide katte.

Tallene stammer fra en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt 2003 danskere, som er gennemført af forskere fra Københavns Universitet med midler fra Videncenter for Dyrevelfærd.

– Der er ingen tvivl om, at fritgående katte kan være årsag til konflikter. Nogle er trætte af katte, der sidder ved fuglebrættet i deres have, og andre er sure over kattens efterladenskaber i haven eller sandkassen. Når der så samtidig er så relativt mange mennesker, der ikke bryder sig om katte, og som ikke kan lide kattens adfærd, er det klart, at det vil give nabostridigheder, siger professor i bioetik Peter Sandøe, der er en af de i alt fem forskere, der står bag undersøgelsen.

Diskussion om kattehold på vej

Af samme grund er han sikker på, at der snart vil komme en diskussion i Danmark om, hvordan man bør holde katte, ligesom vi tidligere har haft diskussionen om, at hunde ikke skulle have lov til at løbe frit rundt.

– I USA og andre dele af verden er holdningen, at katte bør holdes inde for deres egen sikkerheds skyld, men den holdning har ikke bredt til Danmark endnu. Langt de fleste katte har deres frihed, og kun otte procent af katteejerne har valgt at hegne deres have ind, oplyser han.

Katte må ikke koste noget

En af forklaringer på, at katteejere lader kattene gå rundt, som det passer dem, er efter Peter Sandøes vurdering, at et flertal af katteejere ikke vil ofre ret mange penge på deres katte.

Ifølge undersøgelsen får de fleste danskere deres kat gratis og bruger ofte ikke ret mange penge på pasning og pleje. For eksempel får halvdelen af katteejerne ikke deres kat vaccineret regelmæssigt, og lige så mange tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg.

– Derfor vil de fleste katteejere sandsynligvis også synes, at det er for dyrt og for bøvlet af få hegnet haven ind, vurderer Peter Sandøe.

Katten burde holdes inde

Blandt de 25 procent, der synes det er et problem, at folk lader deres katte få frit omkring, mener over halvdelen (57 procent), at folk ganske enkelt burde holde deres katte inde. Det vil sige, at 15 procent af den samlede befolkning har den holdning.

I samme gruppe af skeptikere oplyser 63 procent, at de bliver generet af kattenes efterladenskaber i deres have, 28 procent oplyser, at kattene giver anledning til nabostridigheder og 25 procent ser kattene som et stort problem.

Læs også Katte må helst ikke koste noget