Vælg en side

Hvordan en hund bedømmer et andet menneske afhænger af, hvordan ejeren opfører sig. Det viser et nyt fransk studie.

Som hundeejer skal du være opmærksom på, hvordan du reagerer på andre mennesker.

Din hund er nemlig lynhurtig til at aflæse selv ganske små ændringer i din attitude. Og den stoler blindt på, at din umiddelbare bedømmelse også er den rigtige.

Det viser en ny undersøgelse fra det franske universitet, Aix-Marseille University, hvor forskere har testet i alt 72 familiehunde, der alle fungerer godt sammen med andre mennesker.

Simpel test

Testen var meget enkel. Hund og ejer ser en fremmed, der kommer gående mod dem på en helt neutral måde. Ejeren er instrueret i at reagerer på én af tre forskellige måder:

  • Ejeren bliver stående.
  • Ejeren går tre skridt frem.
  • Ejeren går tre skridt tilbage.

Bortset fra det er ejeren neutral og kommer hverken med fagter eller udråb undervejs, ligesom ejeren har samme ansigtsudtryk under alle forsøg.

Hundene reagerer på ganske små signaler

Alligevel var de tre skridt frem eller tilbage nok til at få hundene til at reagerer forskelligt på den fremmede person.

Mest markant var hundenes reaktion, når ejeren gik tre skridt tilbage. Det fik hundene til at blive usikre. De stirrede mere intenst på skiftevis den fremmede og ejeren, og det tog længere tid, før de ville have kontakt med den fremmede.

Spædbørn gør det samme

En hund holder øje med sin ejer

Ifølge forskerne viser forsøget, at hunde ligesom små børn bruger, hvad psykologerne kalder en social reference, når de møder noget, de er usikre på.

Når børn er omkring ni måneder, vil de kigge på deres mor eller en anden voksen, de føler sig tryg ved, hvis de møder noget nyt og ukendt som for eksempel en fremmed eller en genstand, de ikke kender. Barnets reaktion på det ukendte vil derefter afhænge af, hvordan den voksne reagerer.

Derfor smitter det øjeblikkeligt af på hundens adfærd, hvis dens ejer viser tegn på usikkerhed eller nervøsitet.

Pas på, hvad du lærer hunden

Ifølge psykolog Stanley Coren fra Psychology Today, viser undersøgelsen klart, hvor lidt der skal til, før en hundeejer uden at ville det har lært sin hund, at nogle mennesker er bedre end andre.

En kvindelig hundeejer, der bliver usikker over at møde fremmede mænd, vil ubevidst lære sin hund at have modvilje overfor mænd. Det samme kan ske for hunde, hvis ejere ikke føler sig trygge ved at møde mennesker af anden etnisk herkomst end deres egen.

Som hundeejere er det med andre ord vigtigt at gøre sig klart, at selv ganske små ændringer i ens egen adfærd, kan påvirke hunden måde at reagere på og på længere sigt også dens holdning til andre mennesker.

Det franske studie er offentliggjort i tidskriftet Animal Behaviour.