Vælg en side

Balancetræning med din hund, uanset hvor I befinder jer. Det er essensen af den nye dille inden for hundetræning, nemlig dogparkour. En af de helt store fordele er, at du får en mere selvsikker og harmonisk hund. Kropskontrol er nemlig rigtig godt for selvtilliden.

Du kan gøre det overalt. Det er gratis. Og det dur til alle typer af hunde. Det er med andre ord kun fantasien og sikkerheden, der sætter grænser for, hvor du kan træne dogparkour.

Ordene kommer fra hundeinstruktør Malin Andersson fra Dogparkour Sweden, der er på besøg i Danmark for at lære danske hundetrænere om fordelene og mulighederne ved at bruge dogparkour.

Balancetræning og kropskontrol

Arrangøren af foredrag og teoriaften er hundeadfærdsbehandler og dyreinstruktør Betina Sabinsky fra DogWise. Stedet er Greve Borgerhus. Og deltagerne er her ikke alene for at lære mere om hundeverdenens nyeste dille. I de kommende dage er der workshop, hvor deltagernes hunde skal med ud at prøve den sjove og udfordrende balancetræning, som dogparkour i virkeligheden er.

– Parkour kender vi fra mennesker, der udfordrer sig selv kropsligt og balancemæssigt ved at bevæge sig rundt i de forhindringer, der naturligt findes omkring os. Dogparkour er præcis det samme, men for hunde, forklarer Betina Sabinsky.

Fik bugt med angsten

Da Malin Andersson selv begyndte med dogparkour for et par år siden, havde hun store problemer med sin yngste hund, Kora, som er en podencoblanding fra Spanien.

– Hun var bange for at køre bil og var rædselsslagen for fyrværkeri og andre høje lyde. Hun er en omplaceringshund, så hvad der helt præcist er sket, før hun kom til mig, ved jeg ikke. Men jeg prøvede lydtræning og alt muligt for at hjælpe hende – uden held, fortæller Malin.
Men så begyndte Malin og Kora på dogparkour, og det hjalp.
– I dag er Kora min helt store dogparkourstjerne. Hendes balanceevne er helt fantastisk, og hun elsker at træne. Samtidig er angsten stort set væk. Sker der noget, hun bliver bange for, kigger hun øjeblikkeligt på mig og forventer, at jeg finder på en øvelse, som får hende til at glemme alt andet, forklarer Malin.

Virker på problemadfærd

hund og ejer med tæt kontakt

Dogparkour er også en genial metode, hvis man har en hund, som for eksempel gør udfald mod biler eller cyklister, fordi den er utryg i trafikken.

– Hvis hunden opdager, at byen er fuld af sjove ting, som sten, mure, skrænter, bænke, træer og andet, som kan bruges til træning, ændrer hunden adfærd. Det samme gælder den hund, som trækker i linen og bliver rasende, når den ser en anden hund. I stedet kan den lære, at mødet med en anden hund betyder, at den nu skal op på en sten eller lave en anden øvelse, og så er det pludselig positivt at møde andre, og den glemmer alt om at puste sig op og se farlig ud, siger Malin.

Sjovere ture

Dogparkour er balancetræning for hunden, og en god balanceevne giver også en god kropskontrol, som giver hunden mere selvtillid. Man lærer hunden at balancere over, under og igennem forskellige forhindringer, som allerede findes naturligt i omgivelserne. Balanceøvelserne gør hunden mere lydig og giver en rigtig god kontakt mellem hund og ejer.

– Med dogparkour får du nogle rigtig gode ture med din hund, hvor I har det sjovt sammen. Det er langt bedre end at gå og tjekke din mobiltelefon, mens du lader hunden snuse og gøre, hvad den nu har lyst til, forklarer Malin og understreger, at forudsætningen er, at man træner ved hjælp af positive metoder.

Det vil sige ved at belønne og rose hunden, når den gør det rigtige, og lade være med at skælde ud eller rette, når den gør det forkerte.

Gruppe på Facebook

For at hjælpe flere i gang med den nye træningsform har Team DogWise oprettet gruppen Dogparkour Danmark på Facebook, hvor alle er velkomne.