Hvis du er en af de mange, der tror, at blandingshunde generelt er mindre syge end racehunde, kan du godt tro om igen.
Forskere ved universitetet UC Davis i Californien har undersøgt, om der er hold i myten. Og det er der ikke. Risikoen for, at din hund bliver ramt af arvelige sygdomme, er stort set den samme, uanset om du har en racehund eller en blandingshund.
Forskerne har undersøgt i alt 27.254 hunde, som havde en eller flere af 24 arvelige sygdomme som dårligt hjerte, problemer med stofskiftet, forskellige typer af kræft, hjertesygdomme, ledproblemer, øjensygdomme, leversygdomme, epilepsi og allergi.
Stort set ingen forskel
Konklusionen er, at blandingshunde generelt ikke er sundere end racehunde.
For 13 ud af de 24 arvelige sygdomme var risikoen for at blive ramt den samme for de to typer hunde. Ti af sygdommene er mere udbredte hos racehunde, mens sygdommen CCLR (en kronisk ledsygdom, der nedbryder korsbåndet) er mere hyppig blandt blandingshunde.
Undersøgelsen viser også, at nyere racer med fælles afstamning har højere risiko for at blive ramt af visse arvelige sygdomme. For eksempel har racerne berner sennen, newfoundlænder, mastiff og rottweiler en øget risiko for at få albueledsdysplasi. Årsagen er, at de fire racer nedstammer fra de samme mastifflignende hunde.
Til gengæld er der andre lidelser, som er lige hyppige blandt blandingshunde og racehunde. Det gælder for eksempel sygdomme som hoftedysplasi, alle tumorforårsagede kræftformer og hjertesygdommen hypertrofisk kardiomyopati. Derfor vurderer forskerne, at den type arvelige sygdomme er meget gamle og derfor findes blandt alle hunde.