Vælg en side

Har du også hørt, at det skulle være bedst at ignorere den glade, logrende, hilsende hund, når du kommer hjem?

Glem det. Nu viser forskningen nemlig, at det ikke alene er afstressende og rart for dig at kæle med hunden.

Det er lige så godt for hunden, der producerer store mængder af antistresshormonet oxytocin, når vi kæler med den.

Therese Rehn fra Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala har som en del af sin ph.d. gennemført et forsøg med beagler, som var udstyret med et apparat, så der løbende blev taget blodprøver. Hundene blev efterladt alene i et rum i en halv time, og derefter blev de behandlet på tre forskellige måder af den person, der gik ind til dem:

  • Personen talte venligt til hunden og kælede med den.
  • Personen talte venligt til hunden, men uden berøring.
  • Personen ignorerede hundens glade hilsen totalt.

Det virker afstressende

Blodprøverne fra forsøget blev undersøgt for stresshormonet kortisol og antistresshormonet (også kaldet lykkehormonet) oxytocin. Hos os mennesker frigives oxytocin, når vi for eksempel krammer og kysser, eller når vi tager os af et lille barn.

Resultaterne viser, at når man både kæler og taler med hunden, falder stresshormonet markant, mens lykkehormonet i stigende grad strømmer gennem kroppen. Når man bare taler med hunden, er ændringerne markant mindre, og der sker endnu mindre med hormonerne, hvis hunden ignoreres.

Det er med andre ord rigtig godt både for dig selv og for din hund, at du hilser ordentligt på den, når du kommer hjem. Det virker afstressende for både dig og hunden, og I får det begge bedre af det.

Kilde: Från forskningsfronten, perjensen.se