Vælg en side

En hund kan tydeligt se på vores ansigtsudtryk, om vi er vrede. Og er det tilfældet, skynder den sig at kigge væk.

Der er forskel på, hvordan hunde reagerer, hvis de ser et billede af et vredt menneske, og hvis de ser et billede af en vred hund.

Det vrede menneske skynder de sig at kigge væk fra. Den vrede hund kigger de mere opmærksomt på, og de kigger i længere tid, end hvis de ser et billede af en hund med et neutralt ansigtsudtryk.

Det viser et nyt studie fra Finland. En gruppe forskere fra universitetet i Helsinki har flere gange tidligere vist, at hunde kan genkende forskellige ansigtsudtryk. I et nyt studie har forskerne set nærmere på, hvordan hunde reagerer på forskellige ansigtsudtryk hos både mennesker og andre hunde.

I alt 31 hunde har deltaget i forsøget, hvor de har kigget på billeder af mennesker og hunde, der var enten vrede, venlige eller neutrale.

Scanner hele ansigtet

Ved hjælp af måleinstrumenter kan forskerne se, hvordan en hund scanner et ansigtsudtryk i løbet af halvandet sekund, og hvordan den reagerer på det, den ser.

Det viste sig, at hunde klart kan skelne mellem de tre forskellige ansigtsudtryk og heller ikke er i tvivl, om det er en anden hund eller et menneske, de kigger på. De kiggede typisk først på øjnene, derefter på munden og dens omgivelser og sidst på midten af ansigtet, før de reagerede på, hvad de så.

Forskel på trusler

Både vrede hunde og vrede mennesker er en potentiel trussel for en hund, men den reagerer forskelligt på truslen, alt efter om vreden kommer fra et menneske eller en hund.

Mens de truende artsfæller øgede hundenes opmærksomhed, skyndte hundene sig at kigge væk fra de truende mennesker.

Med andre ord er det endnu en gang videnskabeligt bevist, at hunde er dygtige til at se, hvordan vi har det, og hurtige til at reagere på de følelser, vi udtrykker.

Kilder: